Krig, energikris, inflation och lågkonjunktur – vad händer med kompetensbristen nu?

Det senaste året har kompetensbristen nått nya nivåer. Det har blivit allt svårare att hitta kandidater genom en jobbannons. Eftersom allt fler blir kontaktade med erbjudan har många blivit mindre aktiva i sitt eget jobbsökande. Men vad händer nu? Marie Bodén, senior konsultchef och VD för OnePartnerGroup i Stockholm, ger en lägesrapport.

Krig, energikris, inflation och lågkonjunktur – vad händer med kompetensbristen nu?

 

Vilka kompetenser har varit mest efterfrågade under 2022?

–Under många år har det varit svårt att hitta IT- och tech-kompetens och det har nu spridit sig till en mängd andra områden. I dag är de flesta specialister väldigt svåra att hitta, oavsett bransch eller kompetensområde. Ingenjörer, redovisningsekonomer, rekryterare och olika assistentroller till exempel. Företagen slåss om erfarna och duktiga människor som kan sin sak och under det senaste året har dessa kandidater kunnat välja och vraka bland arbetsgivarna.

 

Hur påverkar händelserna i omvärlden – räntor, inflation, energikris – möjligheten att hitta rätt kompetens?

–Den senaste månaden har vi sett tecken på en normalisering både vad gäller utbud och efterfrågan. Men vi har fortfarande väldigt mycket att göra på OnePartnerGroup Stockholm och till viss del handlar det om en utjämningseffekt. De kompetenser som har bytt jobb måste ju fortfarande ersättas. Men självklart är det så att kandidaterna är mindre intresserade av att byta jobb i oroliga tider. Dessutom räknar vi med att kandidatbristen fortsätter att vara stor, av den enkla anledningen att det är så otroligt många som har bytt jobb det senaste året och därmed kanske inte är så benägna att byta igen.

 

Hur ska jag tänka som arbetsgivare för att ha en chans på den kompetens som finns tillgänglig?

–De mjuka värdena har blivit allt viktigare. Att företaget har ett bra ledarskap och sunda värderingar samt, förstås, att du kan erbjuda jobb på distans för den som vill ha ett mer flexibelt arbetsliv. Om du inte kan sätta check i den boxen så blir det tufft.

I Stockholm märker vi även att det är allt fler kandidater som prioriterar ett jobb i bra miljö, och gärna på en central adress. För vissa tjänster, till exempel skickliga exekutiva assistenter och rekryterare, har även lönenivåerna ökat ordentligt på grund av att arbetsgivarna vill locka de bästa talangerna till sig. Åtminstone har det varit så fram tills nu. I det här läget är det viktigt att jobba med en duktig rekryteringspartner som har ett stort kandidatnätverk och kan erbjuda trygghet i dialogen. Du måste också vara beredd på att testa andra metoder än den traditionella annonserade urvalsrekryteringen. Det är search som gäller. Kandidaterna har blivit så vana vid att bli uppvaktade att de blir alltmer passiva. Som rekryteringsspecialist lunchar jag numera lika mycket med mina kandidater, på alla nivåer, som med mina kunder säger Marie.

 

Jag hade tänkt byta jobb, men vågade inte riktigt. Är det kört nu?

–Absolut inte! Än märker vi i Stockholm inte av någon avmattning trots en orolig omvärld. Är man motiverad att byta jobb och är nyfiken på en ny utmaning så tycker jag inte att man ska skjuta på det. Vi ser som sagt sedan tidigare en ökad kompetensbrist och människor kommer trots oroliga tider fortsätta pensionera sig, få barn och vilja byta jobb. Samtidigt måste bolagen fortsätta sin kompetensväxling för att fortsätta vara relevanta på marknaden.